De toekomst van werkplekconcepten

/ Hoe voorkom je een one-size-fits-all werkplekconcept?

In de eerste twee artikelen van dit drieluik namen we onderwerpen als ‘Van werkomgeving naar werkbeleving. Hoe werkt dat?’ en ‘Waarom de waarde van een slim werkplekconcept verder gaat dan de fysieke omgeving’ onder de loep. In dit artikel maken we de vertaalslag naar de praktijk. Want hoe zorg je voor een concept dat werkt? We geven je concreet tips, tricks en tools om zelf aan de slag te gaan met jullie eigen werkplekconcept.

We beginnen met het citaat, waar we de vorige keer mee geëindigd zijn.

“De missie van het workplace team van Netflix is: to deliver workplace experience to move Netflix forward. Wij zijn geen traditioneel facilitair team. Wij proberen echt de organisatie en experience voorop te zetten. We willen medewerkers graag een prettige, productieve en veilige omgeving bieden, maar uiteindelijk draait het om de meerwaarde voor het bedrijf. Wij zien het kantoor als een place to work. Geen place to live.”

Een citaat van Frans van Eersel, Director of Workplace EMEA, uit het artikel “Zo vertaalt Netflix de bedrijfscultuur naar de werkomgeving” op Facto.nl.

Hoe zorg je voor een werkplekconcept dat werkt?

Stel, je bent Facilitair Manager en jullie organisatie of instelling wil aan de slag met de werkomgeving van de toekomst of een passend werkplekconcept. Aan jou de schone taak om dit te faciliteren en tegemoet te komen aan de doelen, wensen en behoeftes van collega’s. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je voor betrokkenheid en draagvlak bij de medewerkers? Hoe haal je het beste in de mensen naar boven? Hoe zorg je dat je werkomgeving een verlengstuk wordt van je organisatiecultuur? Hoe zorg je dat wat jij bedacht hebt ook in de praktijk gaat werken? Op het fysieke kantoor, het thuiskantoor of digitale kantoor? Stuk voor stuk relevante vragen om tot een werkplekconcept te komen dat werkt.

FMXXL kan je aanraden gebruik te maken van de volgende pijlers

  • Bricks
  • Bytes
  • Behavior
  • Beleving

Zo zorgen wij samen met onze opdrachtgevers voor facilitaire dienstverlening met een FMXXL beleving en maken we samen impact. Doe er je voordeel mee.

Graag het gesprek aangaan? Neem contact op!

En nu echt aan de slag

Natuurlijk helpt het team van FMXXL je graag bij het opzetten van een passend werkplekconcept en het realiseren van een pakkende werkomgeving. Maar je kunt als facilitair team of Facilitair Manager zelf ook slagen maken. Laten we nogmaals benadrukken dat er geen one-size-fits-all concept is en dat je nooit tegemoet kunt komen aan alles wensen of behoeftes van alle individuele medewerkers. Het leggen van slimme verbindingen en ontwikkelen van creatieve oplossingen is de truc. Dat zorgt voor de uiteindelijke totale werkbeleving. Welke werkvorm je ook kiest, het zal invloed hebben op de huisvesting. Medewerkers en bezoekers zullen anders gebruik maken van een werkomgeving en zullen dus andere faciliteiten nodig hebben. Samengevat kan je de volgende stappen hanteren om tot een concept te komen voor jullie organisatie of instelling:

  • Analyse
  • Verbeeldding
  • Ontwerp
  • Implementatie
  • Monitoring

Wanneer alle stappen worden doorlopen met de juiste aandacht, energie en expertise is het resultaat een werkplekconcept dat werkt. Geen statische papieren tijger, maar een dynamisch concept waarin medewerkers worden ondersteund bij hun ideale manier van werken. Nu en in de toekomst.

“Aan de slag met een passend werkplekconcept of de ontwikkeling van de werkomgeving van de toekomst?

Blijf zo dicht mogelijk bij wie je bent als organisatie en sluit daar je workplace dienstverlening of werkomgeving op aan. Skippyballen, gyms, deskbikes, luxe maaltijden, begin er niet aan als het niet past bij je bedrijfscultuur.”

Ook aan de slag met jullie eigen werkplekconcept en wil je hierover eens een uurtje vrijblijvend sparren met één van onze FMXXL mensen? Do’s & don’ts inzichtelijk krijgen, meer weten over het stappenplan of antwoorden krijgen op specifieke vragen? Neem dan contact met ons op. Wij plannen graag een (digitale) sessie voor jou en/of je team in.

Bel of app ons op: 0624605568

Mail ons op: S.Huismans@fmxxl.nl

Een van de andere artikelen uit dit drieluik teruglezen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
FMXXL trekt als FD Gazelle 2023 sprint richting het einde van het (jubileum)jaar!

Donderdag 23 november 2023 was het zover. In het Theater Amsterdam werden de prestigieuze FD Gazellen 2023 door het Financieele Dagblad uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Het ideale werkplekconcept voor gemeentehuizen!

Binnen onze snel veranderende wereld hebben we continu te maken met nieuwe facilitaire uitdagingen, veranderingen en kansen binnen het gemeentelijke landschap...

Een gemeentelijke werkomgeving dat staat als een huis!

Binnen onze snel veranderende wereld hebben we continu te maken met nieuwe facilitaire uitdagingen, veranderingen en kansen binnen het gemeentelijke landschap...