/ Een groene onderwijsomgeving

Wat kunnen we ervan leren?

Green design ís de toekomst. En daarom is groen een belangrijk onderdeel van facility management, huisvesting en gebouw- & terreinbeheer geworden. Wel eens over nagedacht wat groen voor jullie school kan doen? Of wat de impact is op de facilitaire dienstverlening? Wij wel. En er valt nog veel samen te leren. Leren experimenteren.

Groen in/rondom scholen, onderwijsinstellingen of op campussen is goed voor de leefomgeving, onderwijsomgeving en leerbeleving. Een groene, natuurlijke leeromgeving is van grote meerwaarde voor de ontwikkeling, groei en het leerplezier van studenten, leerlingen en onderwijsmedewerkers. Daar kunnen we allemaal nog wat van leren. Leren experimenteren. De onderwijssector kent dezelfde voordelen als een groen kantoor waar we in ons blog “Je kantooromgeving een groene boost geven” eerder over schreven. En er is meer.

  • Een graadje lager. Vergroening van scholen, onderwijsgebouwen of campussen geeft verkoeling, isoleert en heeft een positief effect op het binnenklimaat.
  • Socialer klimaat. Groen in een onderwijsomgeving kunnen eraan bijdragen dat studenten of leerlingen zich socialer gedragen en leiden tot ‘betere’ aandacht.
  • Rustplekken creëren en lichamelijke activiteit stimuleren. Activiteit gericht leren, hybride leren of bewegend onderwijs vraagt om verschillende type zones in een onderwijsomgeving of interieur. Hierbij kunnen planten, bomen of natuurlijke materialen een belangrijke rol spelen. Groen stimuleert doen.
  • Minder vernieling, meer integratie. Een groene school, onderwijsomgeving of campus heeft minder last van vernieling. Het zorgt bovendien voor een betere integratie van onderwerpen als verduurzamen, vernieuwen of vergroenen in het onderwijsprogramma of de bedrijfsvoering.
Vergroen nu de leeromgeving voor een betere leefomgeving

Even naar de groene Campus van het Radboud

Radboud Universiteit is een mooi voorbeeld van integratie in het onderwijsprogramma en de bedrijfsvoering. De universiteit in Nijmegen maakt als eerste van ‘duurzaamheid’ een standaard vak op alle opleidingen. Zo laat Radboud Universiteit studenten vanuit hun eigen discipline nadenken over creatieve oplossingen voor diverse duurzaamheidsvraagstukken. Ook stimuleren ze studenten en medewerkers om zelf initiatief te nemen om de campus te verduurzamen, te vergroenen of de biodiversiteit te verbeteren. Een groene en levendige campusomgeving. Buiten en binnen. Dat is de ambitie.

Jullie school, onderwijsomgeving of campusomgeving ook een duurzame boost geven? Nadenken over een duurzaam onderwijsgebouw? Een werkgelukkige werkomgeving creëren waar jullie groene hart sneller van gaat kloppen? Jullie vastgoedportefeuille gefaseerd vergroenen? De huisvestings- of facilitair consultants van FMXXL helpen je graag verder.

Maar je kunt ook zelf aan de slag om duurzaamheid te bevorderen, het welzijn van mensen te stimuleren of de natuur een handje te helpen. Een aantal opties om duurzaam te vergroenen (door onze oranje facilitaire bril) zijn:

  • Creëer een verticaal bos of verticale tuin in of aan jullie gebouw.
  • Kies voor een groen dak, daktuin of dakterras ter isolatie.
  • Integreer een groenpark of indoor oase in je interieur/architectuur.
  • Plaats een natuurlijk scherm langs jullie terrein dat helpt tegen luchtvervuiling van bijv. drukke wegen.
  • Creëer een tiny forrest, buitenwerkpark of een urban jungle op het terrein.
De mogelijkheden bespreken? Neem contact met ons op!

Geïnspireerd?

Geïnspireerd? Weten wat groen voor jullie school, campus of opleidingsinstituut kan doen? Plan dan eens een afspraak met Willemijn Bergsma.

Willemijn Bergsma  
w.bergsma@fmxxl.nl

06 15 43 73 14

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Terugblik: Workplace Xperience 2024

Meestal laten we een facilitaire XXL-beleving achter bij onze opdrachtgevers. Maar dit keer hadden we hem zelf goed te pakken. Onze eerste deelname aan de Workplace Xperience (WPX) was top. Een XXL-beleving om nooit te vergeten.

Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...

FMXXL trekt als FD Gazelle 2023 sprint richting het einde van het (jubileum)jaar!

Donderdag 23 november 2023 was het zover. In het Theater Amsterdam werden de prestigieuze FD Gazellen 2023 door het Financieele Dagblad uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.