Wat kan groen voor jullie organisatie doen?
Planten, bloemen, bomen of kruiden. Een groene en natuurlijke omgeving doet iets met mensen. In een werk-, zorg- of onderwijsomgeving. Voor medewerkers, studenten, leerlingen, patiënten, klanten of overige bezoekers. Binnen en buiten. Van één grote plant als eyecatcher in een ruimte tot volledig geïntegreerde groenparken in een gebouw, indoor oases op een verdiepingsvloer, een tiny forest op het buitenterrein of urban jungles op het dak van een gebouw. Green design heeft de toekomst. Green design ís de toekomst. En daarom is groen een belangrijk onderdeel van facility management, huisvesting en gebouw- & terreinbeheer geworden. Wel eens over nagedacht wat groen voor jullie organisatie kan doen? Of wat de impact is op de facilitaire dienstverlening? Wij wel.
Een omgeving of gebouw vergroenen
Vergroenen is in opkomst en steeds meer organisaties hechten er waarde aan. Vanuit een duurzaamheidsambitie, vanuit het perspectief van welzijn van mensen of simpelweg om de natuur een handje te helpen. Van binnentuin tot dakterras. Van kantine tot buitenterrein. Van een duurzaam huisvestingsconcept tot een hybride kantooromgeving. Van een campusterrein dat in alle facetten duurzaamheid uitstraalt tot een groene ziekenhuis-omgeving dat de gezondheid van patiënten bevordert. Wat de reden om te vergroenen ook is, het raakt onze facilitaire dienstverlening en vraagt om een andere mindset.
We nemen je hieronder graag mee in de wereld van groene omgevingen door de bril van facilitair. Per type omgeving beschrijven we een aantal voordelen en voorbeelden van het toepassen van groen.
Gelukkiger in een groene omgeving
Groen heeft in elke binnen of buiten omgeving zo z’n eigen effect en voordelen. Zichtbaar en merkbaar. Qua sfeer, hospitality, vitaliteit en beleving. Maar ook qua prestaties, (sociaal) klimaat, duurzaamheid en facilitair. Én het heeft impact op de perceptie van een ‘werkgelukkige werkomgeving’. Groen is dan ook een belangrijke factor in een werkgelukkige werkomgeving. Wat dat is of hoe dat werkt? Dat vertelt het team van FMXXL je graag persoonlijk.
Je kantooromgeving een groene boost geven
Werkplekken vergroenen doet meer dan het omtoveren van een kil kantoorpand naar een fijne kantooromgeving of een prettige werkomgeving. Een aantal voordelen van een groene boost voor je op een rij:
- Productieve(re) medewerkers. Een visueel aantrekkelijke werkomgeving leidt tot meer creativiteit, verhoogt de concentratie, stimuleert gelukkigere medewerkers en draagt direct bij aan hun werkplezier. Dat merk je in de productiviteit en loyaliteit.
- Gezonde(re), vitale medewerkers. Een groen kantoor ontspant, verhoogt het groepsgevoel, zorgt voor minder stress en een betere medewerkerstevredenheid. Dat leidt tot minder (ziekte)verzuim en een beter welzijn.
- Een prettige klantbeleving. Groen geeft een uitnodigend en warm gevoel. Ze geven een eerste indruk, zorgen voor extra sfeer en geven je bedrijf een duurzame uitstraling. Dat heeft een positief effect op jullie bedrijfsimago.
- Een betere luchtkwaliteit. De lucht in een kantoorruimte kan erg ongezond zijn. Computers, kopieermachines, printers, airco’s, verwarming. Zomaar een aantal apparaten die de lucht op kantoor vervuilen. Planten hebben een zuiverende werking, nemen CO2 in zich op en zetten het om naar zuurstof waardoor de lucht zuiverder en aangenamer wordt. Dat houdt de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau.
- Een beter akoestisch klimaat. Een bellende collega, het geluid van hakken op harde ondergrond, een groepje collega’s dat in overleg zit of gewoon een enthousiast koffieautomaat gesprek. Geluidsprikkels, afleiding of galm zit soms in een klein hoekje. Het plaatsen van groene oplossingen kan geluidsoverlast verminderen en de akoestiek van de ruimte verbeteren. Dat werkt voor iedereen stiller en fijner.
Een paar groene cijfers?
Er zijn tig onderzoeken, feiten en cijfers over het effect van groen op kantoor. Dus daar zullen we je niet mee vermoeien. De volgende cijfers, na het invoeren van een groenere omgeving, komen voornamelijk uit Australisch onderzoek en delen we wel graag.
- Groen op kantoor verhoogt de productiviteit met 15%.
- Stress en negatieve gevoelens verminderen met 30% -60%.
- Verzuim vermindert met 14% na de invoering van een groene omgeving.
- Schimmels namen met 50% tot 60% af op kantoren waar planten staan.
- Het werkgeluk of welzijn kan met maar liefst 47% verhoogd worden.
Met deze cijfers kan het bijna niet anders dat je er ook mee aan de slag wilt. Maar waar begin je met het vergroenen van je huisvesting? Alleen binnen of ook aan de buitenkant van het pand, op het dak en op het buitenterrein? Gefaseerd of in één keer? Welk effect heeft dat op je gebouw- & terreinbeheer? En hoe integreer je dat duurzaam in het (meerjarig)onderhoudsplan? Stuk voor stuk vragen waar we ons bij FMXXL graag mee bezig houden, antwoord op geven en oplossingen op maat voor aandragen.
De meerwaarde van een groene leeromgeving
Groen in/rondom scholen, onderwijsinstellingen of op campussen is goed voor de leefomgeving, onderwijsomgeving en leerbeleving. Een groene, natuurlijke leeromgeving is van grote waarde voor de ontwikkeling, groei en het leerplezier van studenten, leerlingen en onderwijsmedewerkers. De onderwijssector kent dezelfde voordelen als de eerdergenoemde voordelen van een groen kantoor. En er is meer.
- Een graadje lager. Vergroening van scholen, onderwijsgebouwen of campussen geeft verkoeling en heeft een positief effect op het binnenklimaat.
- Socialer klimaat. Groen in een onderwijsomgeving kunnen eraan bijdragen dat studenten of leerlingen zich socialer gedragen en leiden tot ‘betere’ aandacht.
- Rustplekken creëren en lichamelijke activiteit stimuleren. Activiteit gericht leren, hybride leren of bewegend onderwijs vraagt om verschillende type zones in een onderwijsomgeving of interieur. Wij gebruiken bruis, ruis en rust plekken om het activiteitsniveau aan te geven. Hierbij kunnen planten, bomen of natuurlijke materialen een belangrijke rol spelen. Daarom integreren we ze graag in onze huisvestingsadviezen of faciliteren we ze in de nieuwe leeromgeving. Om rustplekken of concentratieplekken te creëren of juist om beweging te stimuleren. In het interieur, op het schoolplein of op het campusterrein. Groen stimuleert doen.
- Minder vernieling, meer integratie. Een groene school, onderwijsomgeving of campus heeft minder last van vernieling. Het zorgt bovendien voor een betere integratie van onderwerpen als verduurzamen, vernieuwen of vergroenen in het onderwijsprogramma of de bedrijfsvoering.
Even naar de groene Campus van het Radboud
Radboud Universiteit is een mooi voorbeeld van integratie in het onderwijsprogramma en de bedrijfsvoering. De universiteit in Nijmegen maakt als eerste van ‘duurzaamheid’ een standaard vak op alle opleidingen. Zo laat Radboud Universiteit studenten vanuit hun eigen discipline nadenken over creatieve oplossingen voor diverse duurzaamheidsvraagstukken. Ook stimuleren ze studenten en medewerkers om zelf initiatief te nemen om de campus te verduurzamen, te vergroenen of de biodiversiteit te verbeteren. Een groene en levendige campusomgeving. Buiten en binnen. Dat is de ambitie.
Jullie school, onderwijsomgeving of campusomgeving ook een duurzame boost geven? Nadenken over een duurzaam onderwijsgebouw? Een werkgelukkige werkomgeving creëren waar jullie groene hart sneller van gaat kloppen? Jullie vastgoedportefeuille gefaseerd vergroenen? De huisvestings- of facilitair consultants van FMXXL helpen je graag verder. Maar je kunt zelf ook stappen zetten. Scrol maar eens naar beneden voor wat groene inspiratie.
Een groene zorgomgeving; een gezonde keuze.
Of je nu kijkt naar ziekenhuizen, zorginstellingen, woonzorgcomplexen, verplegende instellingen of verzorgende organisaties; de zorg zet iets in beweging en is in beweging. En hoe. Bij verhuizen, verbouwen, renovatie, verduurzamen of nieuwbouwen is een helende omgeving steeds vaker het uitgangspunt in de zorg. Ook wel healing environment genoemd. Dat wil zeggen; gezonde gebouwen waar, naast goede medische zorg en gastvrijheid, een veilige omgeving gecreëerd is/wordt die bijdraagt aan herstel, geluk of welzijn. Van patiënten, cliënten, zorgpersoneel, vrijwilligers of bezoekers.
De zorg beter maken
Natuurlijke elementen, als groen, hebben een positief effect. Binnen iedere zorgomgeving. Een groene zorgomgeving of de opkomende zorgtuin is een gezonde keuze. Of het nu gaat om grote plant in de wachtkamer van de tandarts, een plantenwand in het publieksgebied van het regioziekenhuis, een verkoelend groen dak op het gebouw van het dagverblijf, een(sport)park op het terrein van een universiteitsziekenhuis of een kleurrijke binnentuin in een woonzorgcomplex. Ze maken de zorg er beter op. Elke dag weer. Daar dragen we bij FMXXL graag aan bij met onze facilitaire dienstverlening.
Maar wat kan groen voor jullie zorgorganisatie doen? Een aantal voordelen op een rij:
- Het leidt af van pijn, stress of angstgevoelens.
- Het verhoogt het concentratievermogen.
- Het stimuleert herinneringen.
- Het zorgt voor beleving bij blinden of slechtzienden. Qua gevoel, geluid en geur.
- Het verbetert de luchtkwaliteit binnen zorginstellingen.
- Het verkort het verblijf van patiënten in een ziekenhuis of zorginstelling.
Inzicht in en kennis van de effecten van natuurlijke elementen zijn van groot belang om een healing environment in beweging te zetten. Bij het ontwerp van een gezond gebouw, het verduurzamen van de inrichting of aanleg van het buitenterrein. Dat zal geen eyeopener zijn. Toch? In de 19e eeuw sprak de Britse Florence Nightingale zelfs al over het belang van de natuur in het genezende proces.
De best mogelijke natuurlijke zorgbeleving creëren draait niet alleen om het neerzetten van een healing environment of een gezond gebouw, maar vooral om een andere mindset. Een andere manier van denken, werken en zorg verlenen. Bricks, bytes and behaviour samen laten komen en vertalen naar een duurzame vastgoedvisie, passend huisvestingsconcept of onderhoudsplan dat werkt voor jullie. Daar zorgt FMXXL met haar facilitaire dienstverlening al jaren voor bij uiteenlopende zorgorganisaties. En deze kennis, ervaring en referenties delen we graag.
Nog een klein beetje groene inspiratie?
Vergroening heeft een positief effect. Dat is duidelijk. Maar waar begin je en hoe pas je slimme, groene oplossingen duurzaam toe? In de totale architectuur van je pand, in het interieur of op het buitenterrein. Verbouwen, verhuizen, verduurzamen of verfrissen, er komt een moment dat je er als organisatie nadenkt over vergroenen. Vanuit facilitair, vastgoed, duurzaam, hospitality, huisvestings- of HR-perspectief. Bij FMXXL helpen of inspireren we je dan graag hoe je jullie organisatie of instelling een groene boost kunt geven.
Maar je kunt ook zelf aan de slag om duurzaamheid te bevorderen, het welzijn van mensen te stimuleren of de natuur een handje te helpen. Een aantal opties om duurzaam te vergroenen (door onze oranje facilitaire bril) zijn:
- Creëer een verticaal bos of verticale tuin in of aan jullie gebouw.
- Kies voor een groen dak, daktuin of dakterras ter isolatie.
- Integreer een groenpark of indoor oase in je interieur/architectuur.
- Plaats een natuurlijk scherm langs jullie terrein dat helpt tegen luchtvervuiling van bijv. drukke wegen.
- Creëer een tiny forrest, buitenwerkpark of een urban jungle op het terrein.
Geïnspireerd? Weten wat groen voor jullie organisatie kan doen? Plan dan eens een afspraak met Willemijn Bergsma.
Met dubbele trots kondigt FMXXL aan dat het is uitgeroepen tot één van de 927 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Voor het tweede jaar op rij mag dit facilitair consultancybureau zich een FD Gazelle noemen.
Facilitair management (FM) is een veelzijdig en veelomvattend vakgebied. Juist deze veelzijdigheid maakt het zo boeiend. Het beheren van gebouwen, managen van fysieke facilitaire oplossingen, uitrollen van (her)huisvestingsconcepten, inrichten werkplekken en optimaliseren van processen.
Het is niet de eerste keer dat we horen of we misschien een bekend muziekstation zijn? Dj’s met hippe muziek en vlotte praatjes, een dagelijkse prijzenbingo en niet te vergeten het welbekende ‘Raad het geluid van….’. Nee sorry, we moet je teleurstellen. Al hebben we wel een aantal dingen met elkaar gemeen!