Van werkomgeving naar werkbeleving. Hoe werkt dat?

/ De toekomst van werkplekconcepten

Er is een boeiende ontwikkeling gaande. Van werkomgeving naar werkbeleving. Een passend werkplekconcept was voor verschillende organisaties al een aandachtspunt voor op de agenda van de toekomst. Mede door Corona is de belangstelling voor nieuwe werkplekconcepten enorm in een stroomversnelling gekomen. Dat gaat verder dan een prettige werkplek, samenwerken en productiviteit. Ook veiligheid, vitaliteit en flexibiliteit zijn belangrijke pijlers in een werkomgeving en zorgen uiteindelijk voor de werkbeleving.

Maar wat is een werkplekconcept eigenlijk? Welk werkplekconcept past het beste bij jullie organisatie en medewerkers? Welke stappen moeten je als organisatie zetten om tot een pakkend en passend werkplekconcept te komen? En wat levert het je uiteindelijk op? Goed om deze er alvast in te gooien; er is geen one-size-fits-all werkplekconcept. In dit eerste artikel, van een reeks van 3, nemen we je graag mee in de wereld van werkplekconcepten.

Meer weten over een werkplekconcept? Lees hier verder

Een werkplekconcept; wat is dat?

Een werkplek is de fysieke plek waar jij als medewerker van een organisatie werkt. Hoe die werkplek eruit ziet en waar deze precies staat, dat vloeit voort uit het DNA en de cultuur van een organisatie. Gaan we één stap verder dan spreken we van een werkomgeving. Dit is letterlijk de omgeving waar je werkt. Hier komen collega’s samen om te werken, elkaar te ontmoeten en het verbindt meerdere (type) werkplekken met elkaar. Dit kan een fysieke, vaste werkomgeving zijn, maar ook een flexibele co-work werkomgeving, digitale werkomgeving of sociale werkomgeving. Bricks, bytes en behavior zijn belangrijke ijkpunten bij een passende werkomgeving en het opzetten van slimme (of nieuwe) manieren van werken. Even een korte toelichting op deze 3 B’s.

Bricks: Hier werken we aan een slimme, flexibele of optimale werkomgeving/huisvesting.
Bytes: Hier focussen we op digitale faciliteiten om communicatie en samenwerking te bevorderen.
Hardware- & softwaretools.
Behavior: Hier hebben we aandacht voor de cultuur en/of het gedrag binnen een organisatie.

Een werkplekconcept gaat nog weer een stap verder en is kortweg het plan achter een inspirerende werkomgeving. Wij zetten naast bricks, bytes en behavior nog ‘b’ centraal; beleving. Beleving is in onze visie de optelsom van de 3 eerder genoemde B’s en vormen samen de basis van het werkplekconcept. Beleving is het uiteindelijke gevoel dat je achterlaat bij mensen.

Samengevat zien we een werkplekconcept als de wijze waarop je werkprocessen (bytes), werknemers (behavior) en werkmiddelen (bricks) bijeenbrengt, slim met elkaar verbindt en faciliteert. In een vaste kantooromgeving, een flexibele co-work omgeving of in een thuiswerkomgeving. Een werkplekconcept is overkoepelend en kan los staan van een specifieke locatie of omgeving. Het zou op verschillende werkomgevingen of werklocaties toegepast moeten kunnen worden.

Hoe creëer je een eigen werkplekconcept?

Werkomgevingen zijn er in diverse soorten en maten. Cellenkantoren, kantoortuinen, flexkantoren, co-work omgevingen en ga nog maar even door. Een passend werkplekconcept dat jullie gedachtegoed uitstraalt, missie weergeeft of organisatie-DNA versterkt is er maar in één soort en maat; jullie eigen werkplekconcept.

Wij geloven niet in een one-size-fits-all concept. Niet wanneer we na Corona weer veilig terug gaan naar kantoor, maar zeker niet met het oog op de toekomst. Wij zien het als een ultieme mogelijkheid om het verschil te maken. Richting klanten, medewerkers en overige stakeholders. Elke organisatie is uniek en elk concept dus ook. Wanneer je dat optimaal weet te benutten heeft een concept zoveel kracht en waarde. Én zorgt het echt voor maximale werkbeleving. De hamvraag is, hoe organiseer of faciliteer je dat? En waar of wanneer begin je?

“The best way to be successful, is to begin.”

Antwoord op deze vragen geven we je graag in het tweede artikel van deze reeks; ‘Wat is de waarde van een slim werkplekconcept?’. Blijf ons volgen via de sociale kanalen of check regelmatig onze FMXXL kennisbank.

Kan je niet wachten op ons volgende artikel of wil je op korte termijn zelf of samen met ons aan de slag met jullie optimale werkplekconcept? Bel of app ons op 0624605568 of mail ons via S.Huismans@fmxxl.nl. Wij helpen je graag op weg.

Samen met ons kijken naar een werkplekconcept? Neem contact op
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...

FMXXL trekt als FD Gazelle 2023 sprint richting het einde van het (jubileum)jaar!

Donderdag 23 november 2023 was het zover. In het Theater Amsterdam werden de prestigieuze FD Gazellen 2023 door het Financieele Dagblad uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Het ideale werkplekconcept voor gemeentehuizen!

Binnen onze snel veranderende wereld hebben we continu te maken met nieuwe facilitaire uitdagingen, veranderingen en kansen binnen het gemeentelijke landschap...