Klantcase Natuurmuseum Fryslân

Een MJOP voor een monumentaal museumgebouw

/ Situatie

Weten wat er leeft. Daar staat Natuurmuseum Fryslân voor. En dat al sinds de oprichting in 1923. Anno 2023 bestaat de museumcollectie uit 350.000 items en trekt het jaarlijks veel bezoekers aan, van jong tot oud. Het Natuurmuseum is gehuisvest in een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden. Het pand aan het Schoenmakersperk diende eerder als weeshuis en is in de loop der tijd diverse keren verbouwd en gerenoveerd. De laatste verbouwing was in 2005. Door het plaatsen van een glazen kap over de binnenplaats ontstond er een atrium in dit monumentale gebouw.

Bijna 20 jaar na de laatste verbouwing ontstaat de vraag naar en behoefte aan een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) voor het Natuurmuseum Fryslân. Een blauwdruk voor nu, morgen en met het oog op de toekomst. FMXXL mocht het Natuurmuseum adviseren en helpen bij het opstellen, coördineren en implementeren van het MJOP. Een opdracht die van nature echt bij ons past als pragmatisch Facilitair Consultancybureau.

/ De waarde van het MJOP

Het doel is om een MJOP op te leveren dat een duidelijk en gedetailleerd overzicht biedt van de onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om het museumgebouw en de museumcollectie op lange termijn te behouden en te beschermen. Dit Meerjaren Onderhoudsplan helpt het Natuurmuseum bij het plannen & uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, het identificeren van prioriteiten, het toewijzen van budgetten of andere middelen en het aanvragen van subsidies. Door dit alles samen te doen, dragen we als facilitair supporters niet alleen bij aan het behouden van de historisch waarde van de collectie en het museumgebouw, maar ook aan een succesvolle exploitatie richting de toekomst.

/ In de praktijk

FMXXL zette meerdere Facilitair Consultants in voor deze MJOP-opdracht. De één nam de rol van facilitair adviseur, strategisch sparringspartner op zich en zette de kaders uit. De twee anderen hielden zich bezig met het coördineren en implementeren van het MJOP. In de praktijk een prettige aanvulling en versterking van elkaar. De Facilitair Consultants werkten bovendien nauw samen met het Hoofd Facilitaire Dienst van het Natuurmuseum. Zo kon er in een korte tijd veel werk verzet worden en zijn we samen tot een goed doordacht eindproduct gekomen. Naast het MJOP hebben we het museum nog meer handvatten gegeven door het opstellen van een achterliggend advies en een handleiding voor het gebruik van het onderhoudsplan.

/ Facilitair Consultant Fenna Hoeksma aan het woord

“Een facilitaire opdracht met een persoonlijk tintje. Vroeger kwam ik hier als kind veel met mijn ‘pake en beppe’ (opa en oma). Het is voor mij extra speciaal om nu bij Natuurmuseum Fryslân achter de schermen te mogen werken en een bijdrage te mogen leveren aan educatie op een leerzame en eigentijdse manier.

Het is indrukwekkend te ervaren wat er allemaal komt kijken bij een monumentaal pand met een rijke geschiedenis. Het pand bestaat uit oude elementen, poorten, gevels, voegen, natuurstenen etc. Goed onderhoud is van essentieel belang, maar ook kostbaar. En waar begin je met je onderhoudsaanpak? Waar investeer je als eerste in? Het MJOP geeft het museum richting en houvast.”

/ Dienstverlening FMXXL

De Facilitair Consultants hebben op hoofdlijnen de volgende resultaten geboekt

 • Advies en keuzes rondom het MJOP
 • Opstellen van het MJOP
 • Inhoud en invulling geven aan het MJOP
  – Leveranciersselectie
  – Contact met leveranciers
  – Bewaken van de afspraken
  – Actielijst up to date houden
  – Controleren voorstellen van leveranciers
  – Verwerking alle gegevens in het MJOP
 • Opstellen van een handleiding voor het gebruik van het MJOP

Klantquote

Het maken van een MJOP was een te grote kluif voor ons, waar moesten we beginnen. Toen we op het pad kwamen van Simon Huisman van FMXXL merkten we dat er ‘gewoon’ mensen bestaan die dit kunnen, hier ervaring mee hebben en dit kunnen overzien. Wat een geruststelling, samen met Rienk Groothoff en Fenna Hoeksma is nog veel vlotter dan we durfden hopen het MJOP afgerond en zijn we zelfs al met de uitvoering ervan begonnen. Tige tank en grote klasse!

/ Huisvesting of onderhoud

Een monumentaal pand of museumgebouw verduurzamen of verbouwen? Een goed doordacht MJOP voor jullie pand of terrein opstellen? Of een ander (her)huisvestingsvraagstuk op de agenda? Wij adviseren of ondersteunen je graag.

Kennis maken

Natuurmuseum Fryslân
Meer weten over het Natuurmuseum en haar activiteiten? www.natuurmuseumfryslan.nl

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Vitaliteit op de werkvloer. Hoe zet je het in beweging?

Iedereen verplicht op de fiets naar het werk? De lift buiten werking stellen en het gebied eromheen beplakken met afzetlint? Het cateringconcept vervangen door nog alleen maar salades en poké bowls?

Terugblik: Workplace Xperience 2024

Meestal laten we een facilitaire XXL-beleving achter bij onze opdrachtgevers. Maar dit keer hadden we hem zelf goed te pakken. Onze eerste deelname aan de Workplace Xperience (WPX) was top. Een XXL-beleving om nooit te vergeten.

Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...