/ Vitaliteit op de werkvloer. Hoe zet je het in beweging?
Iedereen verplicht op de fiets naar het werk? De lift buiten werking stellen en het gebied eromheen beplakken met afzetlint? Het cateringconcept vervangen door nog alleen maar salades en poké bowls? Het zijn nogal rigoureuze maatregelen en wellicht effectief, maar waarschijnlijk zal het ook voor weerstand bij medewerkers zorgen of ophef veroorzaken binnen jullie organisatie. De vraag is hoe ga je er mee om?
Het nieuwe roken
Je kan het bijna niet meer voorstellen… Zeker de jongere generaties collega’s niet. Maar zo’n twintig jaar geleden mocht er nog gerookt worden op het kantoor. Denk eens na over de rol van facilitair in die tijd. Nu is het (teveel) zitten het ‘nieuwe’ roken geworden. En hoe zit het met het nieuwe werken of nieuwe (thuis)werkvormen?
Met het thuiswerken kan je nu op maandagochtend gehuld in een badjas van je warme bed naar de woonkamer sloffen en je laptop openklappen. Onder het genot van een kop koffie de hele dag je mails beantwoorden en een flink aantal telefoontjes plegen. Waar je vroeger nog eerst door weer en wind op de fiets naar het station moest en al een flinke inspanning had geleverd om überhaupt op je werk te komen.
Welke impact heeft het thuiswerken eigenlijk op vitaliteit?
Dit is natuurlijk een interessante vraag! Zowel vanuit het perspectief van Facilitair Management als vanuit het brede speelveld van HRM/HR en goed werkgeverschap. Waar de één de gewonnen reistijd inzet voor een extra uur aan sportieve activiteiten, zet de ander deze in voor een extra lange pauze om te relaxen op de bank. Eén ding is zeker vitale werknemers zijn een winst en van waarde voor je organisatie. In meerdere opzichten.
Vitale medewerkers…
- Melden zich minder snel ziek en komen minder snel in een burn-out situatie terecht.
- Zijn creatiever, innovatiever en productiever.
- Zorgen eerder voor successen of het realiseren van doelstellingen.
- Zijn het visitekaartje of ambassadeur voor de organisatie.
- Helpen bij het behouden van medewerkers en het aantrekken van nieuwe collega’s.
- Zijn (vaak) gelukkiger. En dat heeft positief effect op het uitdragen van de cultuur en sfeer.
Hoe stimuleer je vitaliteit op de werkvloer of op de thuiswerkplek?
Een gezonde leefstijl is belangrijk voor vitale medewerkers. Denk aan voldoende bewegen, ontspanning, slaap en gezond eten. Daarnaast zijn (werk)plezier, betekenisvol werk verrichten en een goede werk-privébalans van belang. Maar ook het faciliteren van een goede (thuis)werkplek of een gezonde werkomgeving stimuleren vitaliteit en werkgeluk. Als werkgever kan je dus een belangrijke rol spelen bij de vitaliteit of het werkgeluk van je medewerkers. Hoever je daar, als goed werkgever, in wilt gaan? Dat is een keuze.
Maar waar begin je?
Verandering faciliteren vs veranderd worden. Dat is een wereld van verschil. Vrijwel iedereen binnen een organisatie kan wel een aantal aandachtspunten of verbeterkansen opnoemen. Het daadwerkelijk met deze punten aan de slag gaan en een andere werkwijze of werkvorm aannemen, dat is andere koek. Het opleggen van (verplichte) maatregelen werkt vaak averechts, maar samen toewerken naar het creëren van een gezonde, vitale werkomgeving werkt vaak juist motiverend.
Een hybride werkomgeving, blended werken of activiteit gerelateerd werken, wat jullie werkvorm ook is. Zorg voor voldoende verschillende type werkplekken of zones binnen de werkomgeving. Bij FMXXL werken we, samen met opdrachtgevers, vanuit het principe van Bruis, Ruis, Rust zones aan een werkgelukkige werkomgeving. Inrichting, identiteit van de organisatie, interieur, indeling en impact, alles komt aan bod. Met veel aandacht voor vitaliteit en voldoende ontspanning. Ja, de tafeltennistafel, zitzakken en een passend cateringconcept helpen echt!
Er zijn tegenwoordig ook tal van leuke watertapsystemen die het drinken van H2O echt stimuleren. Met het aanbieden van fruit, een gezonde snack of een heerlijke smoothie laat je als bedrijf of werkgever een goede indruk achter. En dan zijn er natuurlijk nog de sportschoolabonnementen, werkfit trainingen, stoppen met roken cursussen of andere initiatieven die je kunt faciliteren.
Tot slot een tip van onze FMXXL-collega Arthur💡
‘Schrijf een heldere visie over jullie ideale manier van werken, kies een pakkende naam voor jullie werkvorm en beschrijf hoe je medewerkers wilt ondersteunen. Vanuit identiteit van de organisatie en de cultuur. Bij het effectief en efficiënt werken op de (thuis)werkplek, maar ook bij het stimuleren van vitaliteit en het faciliteren van een vitale werkomgeving. Betrek vroegtijdig een ondernemingsraad, personeelszaken/HR of andere collega’s.
Maar wellicht de meest eenvoudige manier is om proactief te informeren en te communiceren over vitaliteit. Met medewerkers in gesprek te gaan en ze de vraag te stellen: ‘Wat heb je nodig om vitaler te worden of te blijven?’’
Binnen jullie organisatie werk maken van vitaliteit? Wij helpen je graag met het ontwikkelen van een vitaliteitsprogramma, nieuw beleid op te zetten of het creëren van een vitale werkomgeving? Onze FMXXL-consultants staan te springen (of te squaten) om jullie hier mee te helpen.
Afgelopen weekend was het zover, SC Cambuur trapte het seizoen af vanuit het nieuwe stadion. De uitdaging? Een nieuw voetbalstadion bouwen voor iedereen die de Leeuwarder voetbalclub SC Cambuur een warm hart toedraagt.
In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het stimuleren van het werkgeluk van medewerkers en het behouden van talent één van de grootste uitdagingen voor organisaties. Medewerkers aantrekken is één ding, medewerkers blijven verbinden en inzetten op hun werkgeluk. Dat is andere koek.
Iedereen verplicht op de fiets naar het werk? De lift buiten werking stellen en het gebied eromheen beplakken met afzetlint? Het cateringconcept vervangen door nog alleen maar salades en poké bowls?