/ Een kijkje achter de schermen bij het Graafschap College

Het Graafschap College

Het Graafschap College is ambitieus en scoort al jaren bovengemiddeld. Een vooruitstrevende onderwijsinstelling die het succes van haar studenten boven alles stelt. Een betrouwbare partner die duurzaam en inclusief leren faciliteert. Een roc die een leven lang ontwikkelen voor verschillende doelgroepen stimuleert. Door een goed & gezond leerklimaat te bieden en een veilige & vertrouwde onderwijsomgeving te creëren. Het verschil willen maken voor studenten en stakeholders. Nu en in de toekomst.

Het onderwijs van de toekomst

Aan de J.F. Kennedylaan in Doetinchem wordt alweer een jaar gewerkt aan een duurzaam schoolgebouw dat klaar is voor de komende decennia. Niet alleen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, maar ook om Hybride, Innovatief en gePersonaliseerd onderwijs mogelijk te maken. Dat noemen we HIP onderwijs. En dat vraagt om andere faciliteiten. De eerste fases (van in totaal 7 fases) van deze grootschalige verbouwing zijn ondertussen uitgevoerd. Onder andere de vleugel van de sector Zorg, Welzijn & Sport is gerealiseerd.

Ambities waarmaken

Aan de basis van de verbouwings­activiteiten ligt het ‘Masterplan duurzaam en toekomstgericht onderwijs J.F. Kennedy­laan’. Een duurzame en toekomstbestendige energiehuishouding is niet de enige ambitie in het Masterplan. Ook onderwijs­inhoudelijk wil het Graafschap College het gebouw in lijn brengen met de ambities. “Om hybride, innovatief en geperso­na­li­seerd onderwijs mogelijk te maken is een andere omgeving nodig dan alleen de traditionele lokalen”, aldus Tonko Oosterink (Teammanager Huisvesting Graafschap College). Om aan die fysieke kant van de inrichting van HIP onderwijs invulling te geven, is FMXXL aangetrokken.

Overcapaciteit benutten

FMXXL kreeg van het Graafschap College de opdracht om het gebouw efficiënter en effectiever in te richten. “Het Strategische huisvestingsplan heeft ons duidelijk gemaakt dat er overcapaciteit aanwezig was”, zegt Tonko. “Daaruit bleek dat we ongeveer 10 procent van de vierkante meters efficiënter kunnen inzetten.” Een voorzichtige schatting, want volgens FMXXL is een kwantitatieve verhoging van 10 tot 15 procent van het aantal studentenplekken per fase mogelijk. Gekoppeld aan de ambitie van het Graafschap College om een hoger bezettingspercentage van de beschikbare lokalen en ruimtes na te streven, kan dit leiden tot een capaciteitswinst van 20 procent.

Meer weten over huisvesting? Lees hier verder!

Rekenmodel

Hiervoor heeft FMXXL een rekenmodel gemaakt waarmee het Graafschap College vanaf nu eventuele krimp en groei goed in de gaten kan houden. “Uiteindelijk werken we toe naar een basisprogramma van eisen voor alle fases waarmee de fysieke grenzen van de opleidingssectoren vervagen. Als de ene opleiding enorm groeit en een andere krimpt, moet het gebouw flexibiliteit kunnen bieden”, zegt Tonko. Waarbij FMXXL-er Jasper Wolbrink benadrukt dat die flexibiliteit niet ten koste mag gaan van de identiteit van de sector. “Door voor iedere vleugel voor bepaalde generieke en specifieke elementen te kiezen, kun je die flexibiliteit en de eigen identiteit prima waarborgen.”

Meer over deze samenwerking tussen het Graafschap College en FMXXL, de grootschalige verbouwing op zich of over hoe we studenten de kans geven om letterlijk mee te bouwen aan hun school van de toekomst? Lees dan het hele artikel via onderstaande link:
https://werkt.graafschapcollege.nl/graafschap-college-werkt-06-2021/bouwt/

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Vitaliteit op de werkvloer. Hoe zet je het in beweging?

Iedereen verplicht op de fiets naar het werk? De lift buiten werking stellen en het gebied eromheen beplakken met afzetlint? Het cateringconcept vervangen door nog alleen maar salades en poké bowls?

Terugblik: Workplace Xperience 2024

Meestal laten we een facilitaire XXL-beleving achter bij onze opdrachtgevers. Maar dit keer hadden we hem zelf goed te pakken. Onze eerste deelname aan de Workplace Xperience (WPX) was top. Een XXL-beleving om nooit te vergeten.

Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...