Elkaar beter maken en laten groeien

/ 10 jaar de kunst van het samenwerken

Een terugblik met
Deirdre Oosterhoff, Hoofd Faciliteiten en Gastvrijheid bij het Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof

November 2022 is de maand dat FMXXL officieel 10 jaar bestaat. 10 jaar gepassioneerde medewerkers. 10 jaar geweldige opdrachtgevers. 10 jaar betrouwbare samenwerkingspartners. 10 jaar uitdagende facilitaire projecten en vraagstukken. 10 jaar indrukwekkende resultaten. 10 jaar samen groeien. Je kunt wel zeggen dat FMXXL graag voor een 10 gaat. Of voor een X, met een creatieve knipoog naar het getal tien en naar de letter X in het logo. Dit gaan we ook grafisch in de huisstijl van FMXXL terugzien. Hoe dan ook; een mijlpaal waar dit no-nonsense bedrijf en het kleurrijke team van medewerkers trots op is.

Met hun kleurrijke visie op het facilitaire vakgebied is het niet verrassend dat Simon Huismans (oprichter & eigenaar FMXXL) en Willemijn Bergsma (directeur & eigenaar FMXXL) deze mijlpaal vooral zien als kans voor een kleurrijke toekomst. Voor kwalitatieve en kwantitatieve groei. Want FMXXL zit bomvol ambitie, potentie, talent en is volop in ontwikkeling. En toch blikken we in dit artikel samen terug met één van de opdrachtgevers van het eerste uur; Deirdre Oosterhoff (Hoofd Faciliteiten en Gastvrijheid bij het Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof).

Ondernemersdroom

Wat in 2012 begon met een ondernemersdroom van Simon is samen met Willemijn anno 2022 uitgegroeid tot het consultancybureau dat kleur en karakter geeft aan facilitaire uitdagingen op de agenda van morgen. Met een bevlogen team van facilitair consultants dagen ze elkaar en opdrachtgevers uit om duurzaam bij te dragen aan toekomstgericht facilitair management. En dat met een geheel eigen visie en aanpak. Dit bedrijf zet niet de facilitaire dienstverlening centraal, maar juist het werkgeluk van de opdrachtgevers en hun mensen. Anders durven denken, doorpakken en gewoon doen, dat zit in het ondernemende karakter van FMXXL.

Van FM naar FMXXL

Wanneer we Deirdre Oosterhoff spreken gaan we helemaal terug naar het begin van FMXXL en eigenlijk nog een stukje ervoor. De fase waarin Simon als jong facilitair talent bij het Fries Museum werkt en besluit om het avontuur aan te gaan als zelfstandig ondernemer. Na het vertrek van Simon komt Deirdre aan boord bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Het ene talent volgt het andere talent op. Simon heeft ondertussen de stap van FM (in dit geval Fries Museum) gemaakt naar FMXXL en is klaar om impact te maken in het facilitaire speelveld. Hoe?  Door facilitair management naar een hoger niveau te tillen en een facilitaire XXL-beleving achter te laten.  Ja inderdaad, daar komt ook de combinatie tussen FM en XXL vandaan. FMXXL staat voor facilitair management op XXL niveau met passie voor uitdaging, oog voor detail en hart voor mensen.

De kunst van samenwerken

Wie had gedacht dat Simon zijn passie voor uitdaging, oog voor detail en hart voor mensen, vlot na de oprichting van FMXXL weer in mocht zetten bij het Fries Museum? Deirdre neemt ons mee.

“In mijn begintijd bij Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof stond er een verhuizing op de agenda. Niet de meest eenvoudige kunnen we achteraf stellen. Hoe kunnen we ruim 200.000 collectiestukken van meerdere locaties slim, zorgvuldig en vertrouwelijk verhuizen naar één centraal collectiecentrum? Een specialistische verhuizing, maar ook een boeiend logistiek proces en kans voor andere keuzes (bijvoorbeeld voor een andere vorm van registratie en vervoer). Zeker in de wetenschap dat in dit collectiecentrum ook vijf andere musea hun collectie vestigen. En daar kwam de naam van Simon weer naar voren.

Het klikte, we spraken dezelfde taal, deelden onze passie voor het facilitaire vakgebied en het begin van onze samenwerking was een feit. Samen hebben we dit enorme facilitaire project tot een succes gemaakt. Onze kennis van musea, begrijpen van gevoeligheden en het lef om te durven denken in creatieve of praktische oplossingen, waren hierbij essentieel. Leuk detail is bijvoorbeeld dat alle FMXXL’ers, die bij deze verhuizing betrokken waren, een opleiding art handling gevolgd hebben. Over inleven in de klant gesproken.

Ook in 2022 vullen we elkaar nog steeds aan, versterken we elkaar en verstaan we de kunst van het samenwerken. Het facilitaire vakgebied is veranderd, de rol van Facilitair binnen onze musea is veranderd, maar onze drive om elkaar beter te maken of te groeien is nooit veranderd. Dat werkt echt heel prettig.”

Een stukje familie

Na dit eerste gezamenlijke project hebben beide organisaties en teams een behoorlijke groei doorgemaakt. Ze hebben veel van elkaar geleerd, durven te delen en weten elkaar (on)gevraagd te vinden.

“We beschikken allebei over een familiecultuur en zijn misschien als organisaties zelfs wel een beetje familie geworden. Het zijn stuk voor stuk (h)eerlijke, betrokken mensen om mee samen te werken. Ook al zijn het soms derden of netwerkpartners. Ze kennen ons door en door, houden van pragmatische processen, denken in oplossingen en weten ons echt te ontzorgen. Kleinschalig, maar met een waardevol netwerk en in staat om een grootste facilitaire beleving achter te laten.”, aldus Deirdre.

De afgelopen 10 jaar zijn verschillende FMXXL’ers ingeschakeld bij uiteenlopende facilitaire vraagstukken, projecten of opdrachten. Zowel binnen het Fries Museum als binnen Keramiekmuseum Princessehof. Denk hierbij aan ondersteuning bij aanbestedingen, beleidswijzigingen, verbouwingen of huisvestingsvraagstukken. En ook aan het (tijdelijk) vervullen van de rol van Projectleider, Facilitair Coördinator of Inkoopadviseur. Eén project heeft toch nog wel een speciale plek in dit rijtje: de herinrichting van Keramiekmusuem Princessehof. Wederom een uitdaging van formaat, maar wel één met een gouden randje.

Het Princessehof 100 jaar

Keramiekmuseum Princessehof viert in 2017 haar 100-jarig bestaan. Dit jubileum was de aanleiding voor een ingrijpende herinrichting van het museum met als doel de aantrekkingskracht en toegankelijkheid voor bezoekers te vergroten. De architect ontwikkelde een tijdloos en verassend interieur in de monumentale panden die dateren uit de 18e eeuw.

De architect gaf visie en vorm aan o.a. de entreezone met museumwinkel en theesalon, museumplein, tentoonstellingsruimtes voor de vaste collecties en aan de paleistuin. Het ontwerpconcept? Impact door contrast. Maar hoe vertaal je zo’n interieurconcept concreet door naar een verbouwing, verhuizing, soepel logistiek proces en uiteindelijk de gewenste beleving?

En dit alles met weinig budget, in een doorlooptijd van slechts 7 weken en focus op maximale impact. Dat is een uitdaging voor FMXXL moet Deirdre Oosterhoff gedacht hebben. En dat werd het. Eén uit het boekje.

“We hebben alles op alles gezet om de volledige verbouwing en verhuizing in slechts 7 weken te realiseren. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is gelukt. Het resultaat mag er zijn. Complimenten voor het team van FMXXL is zeker op z’n plaats. In 2020 is de geslaagde herinrichting zelfs genomineerd voor de ‘European Museum of the Year Award’. Het Princessehof greep naast de winst, maar een aanwinst voor Leeuwarden (Culturele Hoofdstad van Europa 2018) blijft het zeker.”

Blik op de toekomst

Wanneer we vooruitblikken richting de toekomst ziet het Hoofd Faciliteiten en Gastvrijheid zeker nog meer facilitaire uitdagingen. Binnen het Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof én ook in de culturele sector of het facilitaire speelveld. Een kleine top 3 op het culturele programma?

  • Samen verder denken in de keten of samenwerkingen faciliteren met andere provinciale musea.
  • Goed werkgeverschap faciliteren, hybride werken en projecten meer aanvliegen samen met HR.
  • Eigenaarschap van de gebouwen. Hoe toekomstbestendig is het huidige huisvestingsconcept?

“Welke rol FMXXL hierbij zal spelen, dat zal de toekomst uitwijzen. Dát ze hierbij een rol kunnen spelen, dat is zeker. Hun specialistische ervaring, ondernemende karakter en netwerk is van grote waarde. Voor Facilitair, maar ook van meerwaarde voor andere afdelingen.”, benadrukt Deirdre.

Nog een laatste tip

“Wat begon als een lokaal partnership heeft diverse grenzen verlegd. Blijf ons verrassen en uitdagen. Wij kijken uit naar de volgende 10 jaar.”

Geïnspireerd?

Geïnspireerd? Plan dan eens een afspraak met Willemijn Bergsma.

Willemijn Bergsma  
w.bergsma@fmxxl.nl

06 15 43 73 14

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...

FMXXL trekt als FD Gazelle 2023 sprint richting het einde van het (jubileum)jaar!

Donderdag 23 november 2023 was het zover. In het Theater Amsterdam werden de prestigieuze FD Gazellen 2023 door het Financieele Dagblad uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Het ideale werkplekconcept voor gemeentehuizen!

Binnen onze snel veranderende wereld hebben we continu te maken met nieuwe facilitaire uitdagingen, veranderingen en kansen binnen het gemeentelijke landschap...