Waarom investeren in een werkgelukkige werkomgeving een slimme zet is?

/ Een werkgelukkige werkomgeving. Een magneet voor talent en succes!

In het eerste artikel rondom een werkgelukkige werkomgeving creëren en faciliteren, gingen we vooral in op de vraag: Waar komt de term vandaan en welke relatie is er met Human Facility Management? Wat is de visie achter een ‘People first mindset’ binnen het facilitaire speelveld? Tijd voor een volgende stap. In dit tweede artikel zoomen we meer in op onze visie op nieuwe werkvormen of werkconcepten en de invloed ervan op de werkomgeving. We staan o.a. stil bij de pijlers, investering en impact van een werkgelukkige werkomgeving. Maar we beginnen met een korte terugblik op de relatie tussen een werkgelukkige werkomgeving en Human Facility Management.

People first mindset

Human Facility Management is één van de inspiratiebronnen voor onze visie op een werkgelukkige werkomgeving en de veranderende rol van facilitair management hierbij. Met Human Facility Management is er steeds meer aandacht gekomen voor de menselijke factor in en een mensgerichte benadering van facilitair management. Een ‘people first mindset’ in facilitair management had jaren geleden misschien geen focus. Hoe anders is dat nu.

De impact en waarde van een werkgelukkige werkomgeving wordt door steeds meer organisaties en instellingen ontdekt en omarmd. De zorg, onderwijs, welzijn, culturele instellingen, sportorganisaties, (semi)overheden, dienstverlenende organisaties, ze zijn of willen ermee bezig. Vanuit facilitair perspectief, én er is ook steeds meer verbinding en samenwerking met HR, People & Culture of Personeelszaken. Dat werkt positief voor de werkomgeving, werkcultuur en werknemers.

Ook een werkgelukkige werkomgeving? Neem contact op!

De voordelen van focussen op een werkgelukkige werkomgeving?

De voordelen van deze focus op een werkgelukkige werkomgeving en denken vanuit het perspectief van Human Facility Management zijn talrijk. De vorige keer hebben we er een aantal gedeeld die meer gericht zijn op het succes van een organisatie. Dit keer een uitgebreidere lijst met voordelen.

Het kan bijdragen aan:

 • Een verbeterde productiviteit, prestaties en welzijn van werknemers.
 • Het verminderen van ziekteverzuim of uitval.
 • De ontwikkeling en groei van medewerkers.
 • Een positieve bedrijfscultuur en een betere medewerkerservaring.
 • Een positieve werksfeer en een hogere betrokkenheid van werknemers.
 • Het zijn, worden of blijven van een magneet voor talentvolle medewerkers.
 • Het succesvol uitrollen van een nieuw werkconcept of andere manier van werken.
 • Het succes of resultaat van de organisatie in het algemeen.

De 4 pijlers van

Van prettige werkomgeving naar ultieme werkbeleving van medewerkers. Dat is route die we het uitstippelen vanuit het perspectief van een werkgelukkige werkomgeving. Vanuit vastgoed & huisvesting of vanuit een nieuwe werkomgeving. Dat is een keuze. Uiteraard hangt ook het een en ander met elkaar samen. Wij gaan uit van 4 pijlers bij elk van deze routes.

 1. Huisvesting of werkomgeving faciliteren.
 2. Werkprocessen of facilitaire diensten optimaliseren.
 3. Medewerkers laten excelleren en
 4. Werkgeluk stimuleren.

1. Wat is een optimale werkomgeving?

Een optimale werkomgeving of ideale huisvesting, dat is voor iedere organisatie anders. Wij faciliteren het graag. Wij stellen vragen als:

 • Wie wil je als organisatie zijn in de wereld van morgen? Wat zijn je belangrijkste doelen?
 • Wie wil je als werkgever zijn in de wereld van morgen? Wat is je ambitie?
 • Hoe ziet jullie manier van werken eruit en hoe wil je dat idealiter faciliteren? Wat is jullie visie hierop?
 • Welke behoeftes hebben jullie mensen ten aanzien van een prettige werkomgeving?
 • Welke thema’s zijn binnen jullie organisatie van belang? Duurzaam, veiligheid, smart etc.
 • Welke activiteiten moeten er minimaal uitgevoerd worden binnen jullie nieuwe huisvesting of werkomgeving?
 • Hebben jullie al nagedacht over een werkplekconcept dat voor jullie werkt?
 • Wanneer is jullie werkomgeving of huisvesting succesvol voor jullie?

De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor de richting van jullie werkgelukkige werkomgeving. Een van de veelgebruikte (eigen ontwikkelde) tools die we hier graag bij inzetten is ons FMXXL Kompas.

 

2. Werkprocessen of facilitaire diensten optimaliseren

Door te focussen op het creëren van werkgelukkige werkomgeving geven we ook de onderlinge samenwerking tussen verschillende disciplines of afdelingen een boost. Elkaar aanvullen, versterken en uitdagen om samen betere prestaties neer te zetten. Werkprocessen en facilitaire diensten optimaliseren of automatiseren. Samenwerking tussen collega’s stimuleren.

Bij het creëren van een ideale werkomgeving verbinden we HR, Facilities en Communicatie. En soms nog meer afdelingen als ICT, Inkoop en Marketing. We zoeken grenzen tussen afdelingen op, nemen grenzen weg of verleggen grenzen. Slimme verbindingen leggen en vanuit meerdere perspectieven kijken, dat is één van de effecten van een werkgelukkige werkomgeving.

 

3. Medewerkers laten excelleren

In een werkgelukkige werkomgeving staan medewerkers en hun behoeftes, ambities en wensen centraal. Dat gaat verder dan een fijne werkplek of lekkere koffie. Natuurlijk moet de basis op orde zijn. Van ergonomische werkplekken tot goede verlichting. Van gezonde luchtkwaliteit tot schone sanitaire voorzieningen.

Én er is meer nodig om mensen te laten excelleren. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Dat werkt als een magneet. Denk hierbij aan creatieve ruimtes, lounge-ruimtes of fun & play ruimtes, en ook aan cateringconcepten, vitaliteitsconcepten of een gym. Ruimtes of faciliteiten die passen bij de identiteit en waarden uit jullie bedrijfscultuur, die jullie visie op de ideale werkvorm vertalen en die aansluiten bij de behoeftes van medewerkers.

Een inspirerende werkomgeving creëren waar mensen kunnen excelleren, daar groeien we allemaal van. Als persoon, collega, team, werkgever en als organisatie. Dat

 • is visuele vertaling van jullie manier van werken. Hybride, blended, activiteit gerelateerd, agile.
 • een geeft de mogelijkheid om je te onderscheiden van concullega’s op de (arbeids)markt.
 • heeft een positief effect op de aantrekkingskracht van een werkgever richting talentvolle medewerkers. Om nieuwe collega’s aan te trekken, maar vooral om talenten te behouden.
 • creëert een positieve werkcultuur en werksfeer. Een cultuur waar mensen graag bij willen horen. Onderdeel van willen zijn. De ruimte krijgen om te werken aan hun eigen talent, ontwikkeling of groei.

 

4. Werkgeluk stimuleren

Eerlijk is eerlijk, focussen op het creëren en faciliteren van een werkgelukkige werkomgeving is een investering. Zonder twijfel. Qua tijd, energie en geld, maar vooral een investering in je mensen, organisatiecultuur en de toekomst. Doe je dat oprecht, dan werkt het stimulerend voor het werkgeluk van je mensen. En daarom vormt het in onze ogen een magneet voor talent en succes.

Geïnspireerd?

Klaar om de stap te zetten? Ontdekken of onze visie aansluit bij jullie organisatie of instelling? Wij vertellen je graag meer over onze aanpak, de keuzes die jullie hebben en de best passende route richting jullie werkgelukkige werkomgeving. Bel Simon Huismans op 0624605568 of mail hem via S.Huismans@fmxxl.nl.

Simon Huismans 
s.huismans@fmxxl.nl

06 24 60 55 68

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Terugblik: Workplace Xperience 2024

Meestal laten we een facilitaire XXL-beleving achter bij onze opdrachtgevers. Maar dit keer hadden we hem zelf goed te pakken. Onze eerste deelname aan de Workplace Xperience (WPX) was top. Een XXL-beleving om nooit te vergeten.

Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...

FMXXL trekt als FD Gazelle 2023 sprint richting het einde van het (jubileum)jaar!

Donderdag 23 november 2023 was het zover. In het Theater Amsterdam werden de prestigieuze FD Gazellen 2023 door het Financieele Dagblad uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.