/ Een werkgelukkige werkomgeving. Een magneet voor talent en succes!

Een werkgelukkige werkomgeving, een people first mindset.

Een werkgelukkige werkomgeving kan een enorme impact hebben op de prestaties, het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers. Gelukkige werknemers zijn gemotiveerder, creatiever, productiever en innovatiever, én dragen daardoor direct bij aan het succes en resultaat van het bedrijf. Aan de andere kant is het creëren van een werkgelukkige werkomgeving een kwestie van cultuur en ook een magneet voor het behouden en aantrekken van talent. Investeren in een werkgelukkige werkomgeving is wat ons betreft dan ook een slimme zet en gaat verder dan de fysieke werkomgeving. Maar waar komt de term vandaan en welke relatie is er met Human Facility Management? In dit eerste artikel geven we antwoord op deze vraag. Lees je mee?

Hoe is de werkgelukkige werkomgeving ontstaan?

De werkgelukkige werkomgeving komt voort vanuit Human Facility Management. Een relatief nieuwe term in de wereld van facility management en is gericht op het optimaliseren van de totale werkomgeving voor de mens. Human Facility Management richt zich op het creëren van een gezonde, veilige en productieve werkomgeving voor werknemers, waarbij rekening wordt gehouden met hun welzijn en persoonlijke behoeften.

Het doel is om de prestaties van werknemers te verbeteren door een omgeving te creëren die hun fysieke, mentale en emotionele welzijn ondersteunt of activeert. Met Human Facility Management is er steeds meer aandacht gekomen voor de menselijke factor in en een mensgerichte benadering van facility management. Een ‘people first mindset’ in facilitair management had jaren geleden misschien geen focus. Hoe anders is dat nu. Daarom geloven wij in de kracht en waarde van een werkgelukkige werkomgeving en de brede rol van o.a. Facilitair, HR en communicatie hierbij.

Ook een werkgelukkige werkomgeving? Neem contact op!

Even een tandje dieper

Nu we weten wat Human Facility Management is, is het ook goed om te weten wat tegenwoordig de belangrijkste or relevante thema’s zijn in dit speelveld.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen het Human Facility Management. Bedrijven en organisaties moeten en willen steeds meer rekening houden met de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het milieu, mens en de maatschappij. Daarom is er meer vraag naar duurzame oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing, afvalvermindering, waterbesparing, schoonmaak etc. En dat wordt alleen maar meer de komende jaren.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een ander belangrijk thema binnen het Human Facility Management. Met de opkomst van nieuwe manieren van werken en flexibelere werkvormen, is het een uitdaging om hier als organisatie zo smart mogelijk op in te spelen en te faciliteren. Vanuit de cultuur van de organisatie, behoeften van medewerkers en in lijn met de activiteiten van de organisatie.

Hybride werken, activiteit gerelateerd werken, remote werken of blended werken, het gaat erom welke inhoud en invulling jullie organisatie aan het werkconcept geeft. Een zorg- & welzijnsorganisatie vraagt een andere flexibiliteit dan een onderwijsomgeving. En een museum heeft weer hele andere vormen van flexibiliteit dan een kantooromgeving.

Gezondheid en welzijn

Gezondheid, welzijn en vitaliteit van medewerkers wordt steeds belangrijker. Er wordt meer aandacht besteed aan de gezondheid van medewerkers door bijvoorbeeld het aanbieden van gezonde voeding, yogalessen en sportfaciliteiten. Daarnaast wordt er ook gekeken naar manieren om de mentale gezondheid van medewerkers te ondersteunen.

Technologie

Technologie speelt een steeds grotere rol binnen het Human Facility Management. Connecting the dots. Nieuwe technologieën worden ingezet om de werkomgeving te verbeteren en om processen te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan slimme gebouwen, virtuele vergaderruimtes, systemen om plaats- & tijdsonafhankelijk te werken en technologieën voor het monitoren van de werkomgeving. Of het nu gaat om de fysieke omgeving, digitale omgeving of sociale omgeving, technologie heeft een bak aan potentie voor het binden van talent en stimuleren van succes.

Beleving

Tot slot is beleving een belangrijk thema binnen het Human Facility Management. Organisaties willen dat medewerkers zich thuis voelen binnen de organisatie, de cultuur en de werkomgeving. Een prettige werkomgeving bieden en de mens centraal zetten. Daar draait het om. Daarom is er veel aandacht voor de sfeer, inrichting, gastvrijheid of faciliteiten van de werkomgeving. En we zien aandacht voor de totale medewerkersbeleving een opmars maken vanuit de driehoek HR, facilitair en communicatie.

Wat is nou het voordeel van focus op een werkgelukkige werkomgeving?

De voordelen van deze focus op een werkgelukkige werkomgeving en denken vanuit het perspectief van Human Facility Management zijn talrijk. Zowel vanuit werkgevers als organisatie perspectief. Ter inspiratie zetten we er alvast 3 voor je op een rij. Het kan o.a. bijdragen aan:

  • Een verbeterde productiviteit, prestaties en welzijn van werknemers.
  • Het succesvol uitrollen van een nieuw werkconcept of andere manier van werken.
  • Het succes of resultaat van de organisatie in het algemeen.

In ons tweede artikel delen we meer voordelen van deze focus en gaan we in op ‘wat levert een investering in de werkgelukkige werkomgeving nou op?’. Wij zeggen; blijf ons volgen via de social kanalen of check regelmatig onze FMXXL-inspiratiebank.

Geïnspireerd?

Kan je niet wachten op ons volgende artikel en wil je op korte termijn aan de slag met een werkgelukkige werkomgeving? Bel of app ons op 0624605568 of mail ons via S.Huismans@fmxxl.nl. Wij helpen je graag op weg.

 

 

Simon Huismans 
s.huismans@fmxxl.nl

06 24 60 55 68

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Vitaliteit op de werkvloer. Hoe zet je het in beweging?

Iedereen verplicht op de fiets naar het werk? De lift buiten werking stellen en het gebied eromheen beplakken met afzetlint? Het cateringconcept vervangen door nog alleen maar salades en poké bowls?

Terugblik: Workplace Xperience 2024

Meestal laten we een facilitaire XXL-beleving achter bij onze opdrachtgevers. Maar dit keer hadden we hem zelf goed te pakken. Onze eerste deelname aan de Workplace Xperience (WPX) was top. Een XXL-beleving om nooit te vergeten.

Terugblik: Smart Workplace op locatie bij FMXXL

Op 28 februari organiseerden Smart Workplace samen met FMXXL een kleinschalig event. Het was een feestje. Maar ook voor de mensen die er niet bij waren, delen we graag even een korte terugblik van het event...